Forstå skattesatserne på din lønseddel
For mange mennesker er der kun én tal, der er vigtigt, på lønsedlen: Hvor mange penge bliver der udbetalt? På mange måder er det også det vigtigste, for det er trods alt dette beløb, der har den største direkte og konkrete betydning for vores liv.
Men når det er sagt, så giver det faktsik god mening at kigge lidt grundigere efter. En stor del af den løn, som din arbejdsgiver betaler dig, forbliver nemlig et tal på lønsedlen og din årsopgørelse: Det er den skat, som du betaler, og som sørger for, at det offentlige system fungerer.
I denne artikel kan du lære mere om de grundlæggende principper for indkomstskatten.
Indkomstskat i Danmark
Indkomstskat betegner den skat, der betales af indkomster, i modsætning til for eksempel afgifter eller skat på formuer. Selskabsskat er også indkomstskat, men her forholder vi os kun til den indkomstskat, som betales af almindelige lønmodtagere.
For de fleste almindelige lønmodtagere opstår der ikke de store problemer, når det kommer til skat. Hvis man ikke har rettet sin forskudsopgørelse til, risikerer man en efterfølgende opkrævning, men som regel går det ikke værre end det. For virksomheder er sagen dog en anden, og det kan være nødvendigt at få professionel hjælp fra et advokatfirma.
Skattesatserne i 2018
Indkomstskatten består af flere elementer, som alle fremgår af lønsedlen. For det første er der arbejdsmarkedsbidrag på 8 %, som betales på alle lønindkomster. Derefter kommer bundskatten, som er på cirka 11 %. Hvis man har en meget lav indkomst, der beløber sig til mindre end personfradraget, der i 2018 er på 46.000 kr, betaler man kun arbejdsmarkedsbidrag. Topskatten er på 15 %, og betales for den del af din indkomst, der overstiger 542.283 kr (i 2018). Endelig kommer kommuneskatten, der betales på alle indkomster udover personfradraget. Kommuneskatten varierer, men er i dag på cirka 25 %.